به همت پژوهشگران دانشگاه بیرجند انجام شد؛

بررسی قدرت رنگی و ویژگی‌های رنگی گیاه دافنه

۲۴ بهمن ۱۴۰۱ | ۱۲:۱۴ کد : ۲۲۷۸۱ اخبار برگزیده اخبار ستادی
تعداد بازدید:۲۲۱۲
فرایند رنگرزی کلاف نخ پشمی با رنگزای طبیعی "دافنه" با ویژگی ضدباکتری توسط پژوهشگران دانشکده هنر دانشگاه بیرجند مورد بررسی و بهینه‌سازی قرار گرفت.
بررسی قدرت رنگی و ویژگی‌های رنگی گیاه دافنه

به گزارش روابط عمومی و اطلاع‌رسانی دانشگاه بیرجند، قدرت رنگی و ویژگی‌های رنگی کلاف نخ رنگرزی شده با گیاه دافنه توسط پژوهشگران دانشگاه بیرجند مورد بررسی و بهینه‌سازی قرار گرفت.
لاله کاظمی میرکی، دانش آموخته رشته فرش، گرایش مواد اولیه و رنگرزی در پایان نامه کارشناسی ارشد خود با موضوع « بررسی قدرت رنگی و ویژگی‌های رنگی کلاف نخ رنگرزی شده با گیاه دافنه » ویژگی‌های رنگی و ضدباکتری کلاف نخ پشمی رنگرزی شده را مورد ارزیابی قرار داده است. در این پژوهش از بخش‌های مختلف گیاه دافنه از قبیل برگ، میوه و ریشه گیاه برای رنگرزی کلاف نخ پشمی استفاده شد و ویژگیهای رنگی کلاف نخ پشمی در شرایط مختلف رنگرزی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج آماری مربوط به مدل خطی بر نتایج تجربی نشان داد دمای رنگرزی، غلظت دندانه و غلظت ماده رنگزا بر قدرت رنگی تأثیر معناداری دارد و سبب جذب بیشتر رنگزا شده است. برگ و ریشه گیاه دارای ثبات رنگی خوبی بوده و همچنین آزمایش ضد باکتری روی قسمت‌های مختلف گیاه دافنه نشان داد که بیشترین خاصیت ضد باکتری مربوط به برگ این گیاه می‌باشد. همچنین براساس نتایج این تحقیق می‌توان با استفاده از دندانه‌های مختلف شیدهای رنگی از قبیل زرد، سبز تیره و سبز روشن بدست آورد.
کاربرد رنگزاهای طبیعی به دلیل حفظ سلامت انسان، توسعه و احیاء زمین‌های بایر، کاهش آلودگی‌های شیمیایی و صرفه‌جویی اقتصادی و ارزش صادراتی می‌تواند جایگزین مناسبی برای مواد رنگزای شیمیایی باشد. 
این پژوهش در قالب پایان‌نامه  تحصیلی لاله کاظمی میرکی با راهنمایی دکتر حسین بارانی، مشاوره سمانه خالقی و داوری دکتر هما مالکی و دکتر امین الدین حاجی عضو هیأت علمی دانشگاه یزد انجام شد.

آخرین ویرایش۲۴ بهمن ۱۴۰۱